Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa.

Oba pojęcia często bywają mylone, dlatego postaram się wyjaśnić różnice między nimi. Alergia dotyczy układu odpornościowego i może powodować  ciężkie, zagrażające życiu reakcje, co nie ma miejsca w przypadku nietolerancji pokarmowej.

Alergia pokarmowa występuje dość szybko po zjedzeniu substancji na którą jesteśmy uczuleni i może objawiać się zaczerwienieniem, swędzeniem, i trudnościami w oddychaniu. Jak wyżej wspomniałam, w rzadkich wypadkach może dojść do reakcji zagrażającej życiu – wstrząsu anafilaktycznego.  Alergia pokarmowa zwykle dotyczy ryb, skorupiaków, orzechów, u dzieci często także mleka czy jajek.  Jest coraz częściej występującą chorobą. Dzieci rodziców chorujących na alergie (nie tylko pokarmowe) są w grupie o podwyższonym ryzyku zachorowania.tree-nut-995054_1280

Nietolerancja pokarmowa występuje częściej niż alergia pokarmowa. Objawy pojawiają się wolniej, czasem nawet kilka godzin po zjedzeniu określonego posiłku. Najprościej można powiedzieć, że nietolerancja pokarmowa oznacza, iż organizm nie jest w stanie odpowiednio strawić danego pokarmu albo jakaś żywność podrażnia przewód pokarmowy. Typowe symptomy nietolerancji to bóle brzucha, nudności, biegunka, niepokój, bóle głowy i nadmiar gazów. Ich natężenie zwykle zależy od ilości przyjętej substancji, której organizm nie toleruje. Bywa również tak, że dana osoba nie toleruje kilku różnych składników pożywienia, co stwarza często spore trudności w ich zidentyfikowaniu.

Nie wiadomo do końca co powoduje nietolerancję pokarmową, ale wiadomo, że nie bierze w tym udziału system odpornościowy. Może być ona spowodowana brakiem enzymu odpowiadającego za trawienie, jak w przypadku nietolerancji laktozy, wrażliwością przewodu pokarmowego na dodatki do żywności, czy chociażby może być reakcją na stres. Czasem trudno jest odróżnić tą przypadłość od innych chorób dotyczących przewodu pokarmowego, takich jak zespół jelita drażliwego, niedrożność przewodu pokarmowego czy choroby zapalne jelit. Nietolerancja pokarmowa najczęściej pojawia się po zjedzeniu produktów mlecznych, czekolady, dodatków do żywności np. wzmacniaczy smaku, cytrusów czy wina.

Najprostszą metodą leczenia alergii i nietolerancji pokarmowej jest unikanie posiłków, które powodują objawy. Czasem, po wykluczeniu danego posiłku na pewien okres, organizm może zacząć go normalnie tolerować. Dobrze jest jednak skonsultować się wcześniej z lekarzem, zwłaszcza jeśli nie jesteś pewien czy to alergia czy nietolerancja i nie wiesz czym może być spowodowana. Czasem trzeba wykonać testy, aby postawić prawidłową diagnozę.

Pamiętaj, aby zarówno w przypadku alergii jak i nietolerancji dokładnie czytać etykiety na żywności którą kupujesz!


Źródła:

  1. Betterhealth.vic.gov.au
  2. Kidshealth.org
  3. Nhs.uk
  4. Mayoclinic.org

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.